Koroner Bypass ameliyatı sanılanın aksine damar sertliği hastalığının tedavisini gerçekleştirmez. Bu tedavi hastalığın sonuçlarına yönelik bir ameliyattır. Adana Bypass olarak koroner bypass ameliyatı geçiren kişilere yönelik deneyimli hekimlerin tavsiyelerini derledik. Koroner Bypass ameliyatı sonrasında nasıl bir yaşam tarzı benimsenmeli gelin birlikte inceleyelim.
Bilindiği gibi kalp ve damar hastalıkları, beraberinde çok sayıda başka rahatsızlık ta doğurur ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bypass operasyonu, koroner damarlarda meydana gelen sertleşmeden ötürü yaşanan darlık ve tıkanıklıklarda damarın sağlam bölgesine greft uygulanmasıdır. Greft aracılığı ile kan dolaşımına katkı sağlanır.
Bu sayede tıkanan ve daralan bölge bypass edilir ve kalp kaslarının gereksinim duyduğu kan, dokuya ulaştırılmış olur. Koroner Bypass ameliyatının ardından yaşanan sorun ve komplikasyonlarının önemli bir bölümü kalp haricindeki organları etkilemektedir. Klasik Koroner Bypass ameliyatlarının sonrasında böbrek ve akciğer benzeri organlarda fonksiyonel bazı bozukluklar yaşanabiliyor. Özellikle bypass ameliyatı öncesinde de bu organlarında sorun yaşayan bireyler risk grubunu teşkil ediyor.
Fakat gereken önlemler alındığı sürece ameliyatın ardından yaşanabilecek komplikasyonlar en aza indirilebilir.
Koroner Bypass operasyonları damar sertliğini değil, damar sertliğinin sonuçlarını tedavi eder. Hasta kaç yaşında olursa olsun, bypass sayesinde uzun süre kalp sorunu yaşamadan hayatına devam edebilir.
Bypass sonrasında hastalar, önerilen ilaç tedavisine özen göstermeli, eğer varsa diyabet ve hipertansiyon hastalığını kontrol altında tutmalıdır. Günlük 30 dakika tempolu yürüyüş, bisiklet, yüzme veya benzeri sportif aktiviteler yapılmalı. İdeal kilo aralığı korunmalı. Hayatımızdaki stres unsurlarını kontrol altına almalı, alkol ve sigara benzeri kötü alışkanlıklarımızdan uzaklaşmalıyız.
Siz de damar sertliği sorunu yaşıyorsanız minimal bypass ameliyatı ile kalp ve damar sağlığınıza kavuşabilirsiniz.