Bypass Ameliyatında Risk Faktörleri Nelerdir?

Bypass operasyonu koroner damarlarda gelişen damar sertliğinden kaynaklı darlık ya da tıkanmalarda başvurulan bir tedavidir. Damarın sağlam kısmına greft adı verilen başka damarlar kullanılarak kan ulaştırma işlemine bypass adı verilir. Bu sayede tıkanan ya da darlık yaşanan bölgeye uğramadan, bu bölgeyi bypass ederek kalp kaslarının kanı ihtiyaç duyan dokuya ulaştırması sağlanır. Kapalı (Laparoskopik) Bypass tedavisinde risk faktörleri minimum seviyededir. Ancak klasik cerrahi bypass ameliyatında önemli risk unsurları vardır. Peki klasik cerrahi bypass ameliyatındaki olası risk faktörleri nelerdir? Sizler için anlattık.

Bypass Ameliyatı Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?

Bypass ameliyatı, damar sertliği vakalarında ve bu sertleşmenin neden olduğu tıkanmalarda uygulanır. Halk arasında 60 yaş ve üzeri hastalar için uygulandığına dair yanlış bir kanı vardır. Aslında damar tıkanıklığının meydana geldiği her yaşta bypass ameliyatı yapılabilir. Bilhassa genetik olarak aktarılan, ailevi hiperkolesterolemi adı verilen, kan yağlarının çok yüksek olduğu durumlarda onlu yaşlarda bile koroner damarlarda daralmalar ya da tıkanıklıklar gözlenebilir. Bu durumda da bypass ameliyatına gerek duyulmaktadır.

Bypass Ameliyatında Risk Faktörleri Nelerdir?

Bypass ameliyatlarının ardından meydana gelen olası problemler ve komplikasyonların önemli bir kısmı kalp haricindeki organlarla ilgilidir. Klasik Cerrahi Bypass Ameliyatının ardından böbrek ve akciğer benzeri organlarda yüzde otuz seviyelerine kadar fonksiyon bozuklukları meydana gelebilir. Özellikle operasyonun öncesinde de bu organlarında sorun yaşayan hastalar risk grubu olarak nitelendirilir.

Hastanın belli bir yaşın üzerinde olması veya kontrolsüz şeker hastalığı, tüm organlarda ve organlara uzanan damarlarda problem yaratabildiği için önemli risk faktörleri arasındadır. Fakat bu risk faktörü, özel önlemler ile dengelenebilir. Operasyon sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar minimuma indirilebilmektedir. Ameliyat öncesinde operasyon için olası risk unsurlarını sıralamamız gerekirse:

  • Hastanın bacak veya beyin damarlarında tıkanıklık ya da darlıkların meydana gelmesi,
  • Bazı kan hastalıkları,
  • Hastanın öncesinde bir kalp rahatsızlığı geçirmiş olması,
  • İleri düzeyde böbrek, karaciğer veya akciğer bozuklukları,
  • Aktif kanser veya tüberküloz rahatsızlıkları,
  • Hastanın acil vakalarda alet desteği ve kalp masajı ile ameliyata alınması,
  • Hastanın durumunun birden fazla kalp ve damar cerrahisi gerektirmesi,
  • Hastanın geçirdiği kalp krizinin sol kalp yırtığına sebep olması, interventriküler septum delinmesi ya da mitral yetmezliği benzeri mekanik komplikasyonlar klasik cerrahi bypass ameliyatı öncesinde risk yaratan durumlardır.

Risk demek her zaman için hastanın kaybedilmesi demek değildir. Hastanın çabucak iyileşip normal hayatına dönmesine engel olan her şey risk olarak kabul edilir. Yoğun bakımda ve hastanede kalma süresini uzatacak her durum bir risk faktörüdür. Uzun yatış süreleri komplikasyonları tetikleyebilir ve hastanın yaşantısını olumsuz etkileyebilir. Morbid obezite adı verilen durum bu vakalara örnektir.

Her cerrahi girişimde olduğu gibi klasik bypass ameliyatında da bazı riskler söz konusudur. Ancak günümüzde gelişen teknoloji, ameliyatların risklerini de minimuma indirmiştir. Her yüz hastadan bir veya üçünde hayati risk söz konusu olmaktadır. Bypass ameliyatı uzun vadede insan hayatını son derece olumlu yönde etkilemektedir. Bu yüzden ihtiyaç duyulduğunda ameliyatın geç kalmadan gerçekleştirilmesi gerekir.

Bypass ameliyatında lezyonlarla tutulan damarın uzun olması, stent kullanımını gerektirir. Stent sayısının fazla olmasıysa damarların olumsuz etkilenmesine yol açar. Bazı etmenler de yerleştirilen stentlerin faydasını azaltabilmektedir. Bu etmenler arasında kişinin diyabet hastalığı veya damar çapının normalden küçük olması sayılabilir.

Bypass operasyonlarında genellikle ameliyat harici sebeplerle hayati risk söz konusu olabilir. Kişinin farklı hastalıklarının bulunması, ileri yaşta olması gibi faktörler risk yaratmaktadır. Bypass cerrahisi sırasında en çok beyin, solunum ve böbrek yollarında komplikasyonlarla karşılaşılmaktadır.

Bize Ulaşın

Doktorlarımız

Blog

 Sizi Arayalım